Навіщо планувати на папері в світі цифрових технологій

Навіщо планувати на папері

У цифрову еру ведення записів від руки не втрачає своєї актуальності. Як підтвердження цьому у електронному виданні «The wall street journal» вийшла стаття, що розповідає про сплеск популярності планування на папері. Цікаво, що один з найпопулярніших зараз методів планування Bullet Journal («Буллет Джорнал») був придуманий веб-дизайнером, і багато послідовників Bullet Journal - це якраз активні користувачі цифрових технологій.

5 причин обрати планування на папері

Джулі Моргенштерн – американський консультант з тайм-менеджменту й автор книг по самоорганізації. Її клієнти часто просили порадити мобільний додаток для планування. У своєму блозі Джулі розповіла, що провела не один день в App store за скачуванням і тестуванням десятків топ-додатків для організації справ. Зрештою вона так і не змогла порадити жодного з них своїм клієнтам.

«Найцікавіше, що на обличчях клієнтів я бачила полегшення - любителям гаджетів просто хотілося знати, що вони не пропустили нічого важливого зі світу технологій. А планувати на папері їм виявилося зручніше» – написала Джулі. На її думку, люди будь-якого покоління віддають перевагу задоволенню від письма на папері з ряду причин:

  1. Запам'ятовування. Сам факт запису від руки фіксує інформацію у нашій пам'яті і допомагає її легше відтворити (навіть якщо у вас не буде цих записів перед очима). Дослідження1 показують, що студенти, які записують на папері, більш уважні і краще запам'ятовують, ніж ті, хто конспектує за допомогою гаджетів.
  2. Фокус на важливому. Відкрити смартфон для запису чергової ідеї або завдання - значить зіткнутися з безліччю спокус у вигляді соцмереж, месенджерів і кумедних відео з котиками. У той час як запис на папері вимагає на певний час відкласти смартфон і сконцентруватися на своїх думках.
  3. Розстановка пріоритетів. Чим наповнений наш день – це те, чим наповнене наше життя. Якщо планування в додатках має відтінок автоматизму, то записи від руки дозволяють бути більш свідомими і залученими. Переписування невиконаних завдань дає відчути відповідальність і проаналізувати, наскільки фактичні дії відповідають декларованим життєвим цілям.
  4. Швидкий доступ до записів. Записна книжка або щоденник – це простий і доступний інструмент для планування, який не вимагає оновлень до останньої версії, сигналу Wi-Fi або заряду батареї. Правда, кілька обмежень все ж є: 1) потрібна звичка носити паперовий планувальник собою і 2) потрібно періодично йти та вибирати новий щоденник. Втім, вибирати записну книжку – це нескладне і навіть приємне заняття. Якщо ви як раз шукаєте паперового помічника – на офіційному сайті Axent якраз з'явилася нова серія записних книжок і щотижневиків. Ще один плюс: коли ви пишете від руки під час зустрічі або лекції – ви виглядаєте як уважний слухач, в той час як використання будь-якого девайса є ознакою неввічливості і може говорити про те, що ви відволіклися.
  5. Наочність і творча свобода. Візуальне відображення списку завдань і відміток про виконання дають відчуття задоволення і можливість оцінити, куди витрачено час. Аркуш паперу – це ваша територія свободи. Паперовий планувальник може об'єднувати планування за всіма сферами життя у потрібній вам формі. Можна складати списки завдань, малювати на полях або письмово помріяти про те, яким хочеться бути завтра.

«Для швидких нотаток і списків покупок мобільні додатки безсумнівно зручні, але якщо мова йде про великі життєві рішення, беріть папір» - підсумовує експерт Джулі Моргенштерн.

Зручність планування у щотижневиках Axent 

Наближається кінець року, а це гарний час підводити підсумки, будувати плани. Різні бренди намагаються приготувати цікаві новинки серед паперової продукції для планування.

Щотижневик 2в1 – функціональне рішення, яке з'явилося у канцелярського бренду Axent. Щотижневик примітний тим, що поєднує датовану частину й аркуші у клітинку в одному компактному блокноті на гумці:

  1. Датована частина щотижневика дозволяє бачити тиждень на розвороті. Цей блок зручний для «жорстких» завдань, тобто тих, які потрібно зробити в конкретний час і день (запланована зустріч з клієнтом, тренування, вебінар).
  2. Друга частина щотижневика – блокнот з нумерацією сторінок. У ньому можна оформити кілька розворотів з деталізацією планів на рік, місяць, створювати списки книг, фільмів, покупок, записувати паролі, підсумки робочих нарад, тренінгів, ідеї нових проектів, завдання по конкретним темам або цілям.

Щоб легко орієнтуватися в записах, відзначайте навпроти завдання у щотижневику

номер сторінки блокнота з деталізацією цього завдання.

Нові щотижневики у форматі А5- є на сайті Axent у твердих і гнучких обкладинках та різноманітних кольорах – від соковитого помаранчевого до класичного чорного.

Зручний щотижневик або записник здатний вмістити завдання за всіма сферами життя, його легко носити з собою і адаптувати під свої інтереси. Якщо хочете добре просунутися у ваших цілях в 2019 році, обирайте свій варіант паперового планувальника і використовуйте всі його переваги.

 

1 «The Pen Is Mightier Than the Keyboard», Pam A. Mueller, Daniel M. Oppenheimer