Принцип «зеленої пасти» - концентрація на успіх!

Принцип «зеленої пасти»

Нова рекомендація від Міністерства освіти для вчителів початкових класів не використовувати червоні ручки для виправлення помилок. Тепер вони використовують ручки із зеленою пастою для виділення того, що краще за все вийшло у дитини. Метод "зеленої ручки" вчить учня будь-якого віку не концентруватися на невдачах, а помічати свої успіхи.

Отже, звідки з’явився цей метод: його розробила Тетяна Іванко, коли займалася зі своєю дочкою за зошитами підготовки руки до письма. Сутність у тому, що, коли дитина писала у прописах, мама не підкреслювала червоною пастою помилки дитини, як це робили в початковій школі. Вона виділяла зеленою пастою ті букви та крючечки, які виходили у дитини добре. Дівчинці це дуже подобалося, і завжди після кожного рядка вона питала: «Мамо, яка вийшла найкраще?». І так раділа, коли мама обводила кращу літеру зі словами: «Ідеально!». У випадку підкреслювання помилок червоною пастою, ми концентруємося на помилках. Що відкладається у фотопам’яті? Правильно, ті літери, які написані незграбно, те, що неправильно. Хочемо ми чи ні, але підсвідомо ми запам’ятовуємо те, що виділено. У другому випадку, ми концентруємося на тому, що зроблено правильно. Ми отримуємо зовсім інші емоції, інше сприйняття. Хочемо ми чи ні, але підсвідомо ми прагнемо повторити те, що було ідеальним. Це зовсім інша внутрішня мотивація — не прагнення уникнути помилки, а прагнення зробити добре. Ми з дитинства звикаємо концентруватися на недоліках, на тому, що неправильно, на тому, що нам здається поганим.

Нас привчали до цього в школі за допомогою червоної пасти, нас привчали до цього вдома, коли частіше робили зауваження за те, що зроблено неправильно, ніж хвалили за те, що ми зробили добре. Ось ця звичка (виділяти червоним погане), в дорослому віці, і стає найчастішою причиною незадоволеності в житті. На чому фокус, те і росте. На що направлена увага, те і збільшується. Впроваджуючи принцип «зеленої пасти», ви побачите, що навіть якщо ви не вказуєте дитині на помилки, вони поступово йдуть самі собою, тому що дитина прагне зробити відмінно сама, по своїй добрій волі.

Принцип «зеленої пасти» - акцент на успіх!

Джерело про метод "Зеленої пасти": https://www.facebook.com/mifbooks/?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf