Канцелярський степлер: незамінний помічник в офісі та домі

Канцелярський степлер

Степлер канцелярський – це надійний та швидкий інструмент, що з'єднує аркуші паперу до купи у потрібній послідовності. Він не дає шансів на втечу документам, призначений для їх впорядкування і систематизації. Пропонуємо розібратись у базових налаштуваннях пристрою, конструкції, принципах роботи та ключових відмінностях степлерів Axent.

Як влаштований канцелярський степлер

До основних частин пристрою, наприклад, серії Axent Standard належать:

  • Корпус. Виготовлений з якісного пластику та представлений у яскравих кольорах, тримає всі деталі степлера разом і зручно лягає у руку при використанні інструменту.
  • Ручка. Призначена для натискання як важіль, що прикріплює скоби до паперу та з'єднана з корпусом і механізмом удару.
  • Пружина. Повертає ручку у вихідне положення після натискання, створює натяг і утримує  скоби.
  • Відсік для скоб. Розташований під ручкою, зберігає картридж скоб, які автоматично подаються вперед до ударного механізму.
  • Робочий механізм. Виготовлений з металу та має плоский штамп, який при натисканні ручки б'є по скобі, проштовхуючи її крізь папір.
  • Основа. Нижня частина степлера, яка має дві виїмки для загинання кінців скоби (всередину і назовні).

Усі моделі серії Ultra мають вбудований дестеплер (антистеплер) для швидкого видалення скоб та віконце для контролю наявності скоб. Прогумовану основу та ручку мають канцелярські степлери серій Exakt, Ocean, Jet – це дозволяє уникнути ковзання інструменту по столу. Деякі моделі, наприклад серії Axent Ultra, мають кнопку на основі пристрою, яка змінює спосіб скріплення з закритого на відкритий.

Як зарядити канцелярський степлер

Підберіть відповідні скоби для інструменту – наприклад, до Axent Ultra з потужністю 25 аркушів підходять скоби №24/6, до хіта продажів Axent Welle на 12 аркушів – №10/5, а до гіганта Axent Exakt Pro на 100 аркушів – №23. Розмір скоб зазвичай вказаний на упаковці степлера. На сайті Axent можете скористатись розділом «Скоби» та вибрати фільтр за номером.

Відкрийте завантажувальний механізм шляхом від'єднання металевого відсіку для зберігання скоб від верхньої ручки, наприклад, як у серії Delta та Standard.

Візьміть смужку скоб (картридж) у вигляді букви П та помістіть її у спеціальний відсік степлера. Переконайтеся, що скоби розташовані правильно і вирівняні, щоб запобігти застряганню.

Закріпіть відсік зі скобами до кришки, почувши характерне клацання. Переконайтесь, що все працює і скоби подаються без проблем з пристрою.

Степлер канцелярський: як користуватись поетапно

Принцип роботи степлера достатньо елементарний – слід натиснути на ручку і скоба сама опиниться у папері. Механізм пристрою абсолютно безпечний для аркушів і зроблений так, щоб уникнути механічних пошкоджень. Розглянемо детально дії з цим інструментом:

  1. Розберіться як вставити скоби у канцелярський степлер, не пошкодивши їх та конструкцію пристрою (рекомендації є у попередньому розділі). Скоби автоматично подаються вперед завдяки пружині.
  2. Натисніть на ручку степлера, приводячи у дію робочий механізм. Металевий штамп опуститься і виштовхне верхню скобу, пробиваючи папір.
  3. Спостерігайте як кінці скоби входять у виїмки на основі інструменту і згинаються всередину або назовні, залежно від налаштувань.

Після безпосереднього використання степлера, пристрій сам повернеться у вихідне положення за допомогою пружини. Готово! Тепер аркуші паперу закріплені й точно не загубляться у вирі робочого хаосу.

Чому канцелярський степлер не працює: 3 проблеми

1. Декілька скоб за один раз

При скріпленні аркушів можуть відстрілювати декілька скоб одночасно. У такому випадку несправність скоріш за все пов'язана з неправильним підбором скоб до степлера. Переконайтесь, що номер і розмір скоб підходить до обраного інструменту. Також причина може ховатись у способі встановлення металевих частин до степлера. Відсік пристрою має бути помірно заповнений скобами, а також вони повинні легко поміщатися всередину.

2. Чому канцелярський степлер гне скоби в інший бік?

У цій ситуації проблема може бути у самих скобах, які виготовлені з тонкого матеріалу або не призначені для такої кількості аркушів. Наприклад, скоби для Axent Delta №10/5 використовуються для скріплення максимально 15 аркушів, скоби для Axent Pro №24/6 – 30 аркушів. Також можливо неправильно спрацював механізм подачі скоб, тоді простіше замінити степлер.

3. Степлер «не відпускає» скоби, коли потрібно

Спочатку зазирніть усередину конструкції, щоб побачити як саме застрягли скоби. Від'єднайте верхню кришку інструменту та акуратно витягніть їх, можете використати пінцет для цього. Вирівняйте інші скоби у ряд або поставте нову смужку. Закрийте кришку і спробуйте скріпити аркуші ще раз.

Як обрати гарний канцелярський степлер

Вибір зручного помічника залежить від наступних факторів:
  • Призначення та обсяг роботи. Степлер для нечастого використання в офісі та домашніх справ повинен бути компактний. Наприклад, хіт продажів Axent Welle-2 на 12 аркушів. Якщо обирати для повсякденного скріплення великої кількості аркушів, то зручним і швидким буде Axent Exakt-2 на 25 аркушів завдяки прогумованій ручці та основі.
  • Кількість аркушів для зшивання. У асортименті Axent представлені канцелярські степлери, що зшивають 10, 12, 15, 20, 25 і навіть 100 аркушів. Якщо документи великі, то обирайте помічника, який впорається якнайкраще.
  • Матеріали корпусу та механізму. Міцність корпусу пристроїв залежить від матеріалів, з яких він виготовлений. Наприклад, степлер серії Delta на 20 аркушів має усі робочі механізми та корпус з металу. Прогумована підошва забезпечує захист від ковзання.
  • Глибина скріплення. Вказує на відстань від краю аркуша до місця скріплення. Компактні степлери, як модель Technic для 15 аркушів з  хромованим металевим корпусом – 23 мм і є моделі до 40 мм, для настільних пристроїв, як Welle-2 для 25 аркушів – 95 мм, починаючи з 40 мм.
  • Додаткові можливості. Наявність дестеплера для швидкого відкріплення скоб, можливість змінювати спосіб скріплення з закритого (якісна прошивка надовго) на відкритий (можна легко видалити скобу) тощо.

Тож, для чого потрібен канцелярський степлер і чому він має бути ідеальним? Це незамінний помічник для впорядкування документообігу, тримання квитанцій в одному місці, наведення ладу на робочому столі. Без нього можна зануритись у довготривалий хаос, втратити назавжди той єдиний документ, який шукали весь день. Обирайте свій ідеальний степлер Axent, що легко допоможе з офісними й домашніми справами!